Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Alvleesklierkanker

[Met dank aan de Vereniging tegen de kwakzalverij]

Alvleesklierkanker is een bijzonder pijnlijke vorm van kanker en wordt behandeld met een chemokuur. Deze is bewezen effectief en leidt tot hogere overlevingskansen.
Op veel websites wordt enthousiast gemeld dat geelwortel (kurkuma of koenjit) een uitstekende vervanger kan zijn van chemokuren. Die stelling zou ik voorlopig maar niet geloven, omdat het menselijk lichaam curcumine, de werkzame stof van geelwortel, niet goed opneemt: het wordt na opname uit de darm snel afgebroken. De stof blijft daardoor in de bloedspiegel relatief laag. De activiteit van curcumine blijft zo lager dan op grond van laboratoriumproeven zou mogen worden verwacht, blijkt uit farmacologisch onderzoek.

Dieetcoach Jesse van der Velden, die een blauwe maandag voedingswetenschappen studeerde aan de Hogeschool Antwerpen, meent dat er “23 redenen zijn waarom je geelwortel (kurkuma) veel vaker zou moeten gebruiken". Volgens Van der Velden zijn curcuminoïden in kurkuma werken allemaal anti-oxidatief, ontstekingsremmend en zijn giftig voor tumorcellen. De meest bioactieve en onderzochte stof in kurkuma is curcumine dat ook antivirale en antischimmelwerking heeft”. De genezende werking wordt met een hoge dosering gedaan van 500 mg tot 4 gram per dag, schrijft Van der Velden, niet gehinderd door enige kennis van zaken. In een potje geelwortel van Albert Heyn, als smaakmaker te gebruiken onder meer in curry’s, zit 44 gram. Je bent dus in elf dagen door je voorraad heen.
De bekendste - maar niet de enige - stof met interessante eigenschappen in geelwortel is curcumine. Wetenschappers hebben in het laboratorium vastgesteld dat het inderdaad interessante farmacologische eigenschappen vast op geïsoleerde organen en in proefdieren. Zoals pijnstillende en een anti-ontstekingsactiviteit. Een interessant molecuul dus. Helaas, bij verder onderzoek bleek het ongeschikt als geneesmiddel vanwege de slechte opname bij orale toediening en de snelle metabole afbraak. Eenmaal opgenomen in het lichaam is het instabiel.

Dus de geelwortel (kurkuma of koenjit) is niet toe te passen als geneesmiddel omdat de hoeveelheid werkzame stof in de bloedspiegel relatief laag blijft. Maar 'relatief laag' betekent ook dat het wel degelijk zogenaamde sub-klinische effecten kan hebben. Uiteindelijk kan het veelvuldig consumeren van oosterse maaltijden je gezondheid een steuntje in de rug geven.