De Europese Gemeenschap heeft deze kleurstof als zeer veilig bevonden, waardoor men nu de aanduiding E100 op een etiket kan aantreffen. Voor gebruik in cosmetica is de kleurstof goedgekeurd onder het nummer CI 75300.
Behalve een mooie goudgele kleur wordt geelwortel (kurkuma of koenjit) ook aan levensmiddelen toegevoegd om deze tegen de schadelijke invloeden van zonlicht te beschermen. Ook in ons zo zuivelrijke land wordt het veelvuldig toegepast in producten als kaas, yoghurt, boter en margarine.
[Foto: www.healthtap.com] |
Omdat de geelwortel (kurkuma of koenjit) in zoveel producten verwerkt wordt is het een goed idee geweest om eens te gaan onderzoeken of het overdadig gebruik van deze kleurstof negatieve effecten voor de gezondheid zou kunnen opleveren. We wisten natuurlijk al dat de werkzame stoffen van geelwortel (kurkuma of koenjit) in bepaalde doseringen gezondheidsbevorderende effecten heeft. Uit een wetenschappelijk onderzoek [1] bleek dat de werkzame stof uit geelwortel (kurkuma of koenjit), curcumine niet giftig is voor mensen, zelfs niet wanneer de doses opliep tot wel 8,000 mg per dag en gedurende een periode van drie maanden.
[1] Cheng et al: Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions in Anticancer Research 2001