Zoals bekend is curcumine de werkzame stof in de geelwortel (kurkuma of koenjit). Al eeuwenlang wordt de wortel in Aziatische gerechten verwerkt en in de inheemse geneeskunde worden aan de deze wortel soms opzienbarende geneeskrachtige effecten toegeschreven.
Van curcumine is bekend dat het een sterke antioxiderende en ontstekingsremmende werking heeft. Ook wordt in verschillende landen, waaronder Nederland, driftig onderzoek gedaan naar de mogelijke toepassing van curcumine bij de behandeling van verschillende soorten kanker.
Het AMC, het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, startte in 2010 een tweetal onderzoeken (zie pdf-document hier) naar de werkzaamheid van curcumine bij behandelingen tegen kanker.
Wetenschappers [1] hebben ook eens gekeken hoe borstkankercellen reageren op curcumine. Agressieve borstkankercellen werden 24 uur lang op een kweek met curcumine gezet en nadien bleek dat het merendeel van die cellen niet zoveel zin meer had om te groeien. Deze uitkomsten gaven de onderzoekers aanleiding om te veronderstellen dat curcumine wel eens een geweldige kandidaat kon zijn bij de preventie en behandeling van borstkanker.
Het werkingsprincipe van de curcumine is ook onderwerp van onderzoek. Hoe kan het zijn dat een goedkoop alternatief in de verre toekomst misschien die vreselijke chemokuren en bestralingen zou kunnen vervangen? Het idee [2] is dat de curcumine al in staat is om in te grijpen op het allereerste moment dat het in de cellen mis gaat.
Reken er voorlopig nog maar niet op dat de curcumine wordt ingezet bij de preventie of behandeling van borstkanker. Dát kan nog vele jaren duren, maar het geeft wel hoop voor de toekomst.
[1] Cine et al: Effects of curcumin on global gene expression profiles in the highly invasive human breast carcinoma cell line MDA-MB 231: A gene network-based microarray analysis in Experimental and Therapeutic Medicine - 2013
[2] Huang et al: Curcumin inhibits LPS-induced EMT through downregulation of NF-κB-Snail signaling in breast cancer cells in Oncology Reports - 2013