Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Blaaskanker

Blaaskanker is een van de meest voorkomende kwaadaardige tumoren in het urogenitale gebied. Slechts prostaatkanker komt in China vaker voor. Het is bekend dat curcumine, een van de werkzame stofjes in de Geelwortel (Kurkuma of Koenjit), een biologisch effect heeft op het ontstaan van diverse kankersoorten. Wetenschappers hebben eens onderzocht of die curcumine ook ingezet kon worden bij de behandeling van blaaskanker[1].
Speciaal gekweekte ratten werden ingespoten met N-methyl-N-nitrosourea, een middel dat in laboratoria veelvuldig wordt gebruikt om kanker op te wekken. De ratten werden vervolgens willekeurig ingedeeld. De ene groep kreeg 160 μmol/l curcumine toegediend, terwijl de andere groep het moest doen met een zoutoplossing.

De met de zoutoplossing 'behandelde' ratten kregen koorts en bloed in de urine (hematurie), hadden verminderde inname van voedsel en water, haaruitval, lager gewicht en een verminderde activiteit. Onder de microscoop bleek de blaaswand verdikt met bloemkoolvormige laesies. Bij de met curcumine behandelde ratten verbeterde de algehele conditie, zonder vermindering van gewicht. Soms werd een kleine laesie gevonden, maar die bleek niet te zijn uitgezaaid in het spierweefsel.

De wetenschappers concludeerden dat curcumine de groei en uitzaaiing van blaaskankercellen kan remmen. Bij ratten. Dat nog wel.

[1] Pan et al: The effect of curcumin on bladder tumor in rat model in European Review for Medical and Pharmacological Sciences – 2017