[Foto: Boehringer-Ingelheim] |
Voor de zekerheid werd het onderzoek[1] verricht op laboratoriummuizen; zij kregen alcohol toegediend en men onderzocht de effecten van alcohol met en zonder geelwortel (kurkuma of koenjit). Het bleek dat het extract met geelwortel (kurkuma of koenjit) de effecten van alcohol duidelijk verminderde. Het verbeterde ook duidelijk de werking van de lever. Tevens probeerde men vast te stellen welke stofje precies dat effect had en het bleek mogelijk om vast te stellen dat het curcumenone betrof.
De conclusie van de onderzoekers was dat het totale effect van geelwortel (kurkuma of koenjit) vermoedelijk toegeschreven kon worden aan een verhoogd niveau van alcoholafbrekende enzymen in de lever.
Zoals gezegd kan chronisch alcoholmisbruik leiden tot ernstige leverproblemen. Onderzoekers[2] hebben eens gekeken naar de eventuele beschermende werking van de geelwortel (kurkuma of koenjit) bij zogenaamde alcoholic liver diseases (ALD’s) en het lijkt dat ook hier de werkzame stoffen van deze specerij een meervoudige beschermende werking hebben. Deze werkzame stoffen lijken op een positieve manier betrokken te zijn bij de oxidatieve stress, ontstekingen en vetmetabolisme in de lever.
[1] Kimura et al: Effects of the extracts and an active compound curcumenone isolated from Curcuma zedoaria rhizomes on alcohol-induced drunkenness in mice in Fitoterapia - 2012
[2] Herbal medicines for the prevention of alcoholic liver disease: a review in Journal of Ethnopharmacology - 2012