Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) bezit diverse positieve eigenschappen. Die voordelen zijn in veel gevallen echter zeer lastig wetenschappelijk te bewijzen. Het punt is namelijk: hoe krijg je voldoende van de werkzame stof, de curcumine, in voldoende mate op de juiste plaats in het lichaam.
Zoals je op dit weblog kunt lezen moeten alle claims langs de strenge meetlat der wetenschap worden gelegd voordat ze benoemd kunnen worden. Daarom staat er ook altijd een verwijzing onder aan een van mijn columns, zodat iedereen kan nalezen welke wetenschapper in welk vakblad een onderzoek heeft gepubliceerd.
Dus wanneer ik een vreemde tweet op mijn tijdlijn aantref, waarin gesteld wordt dat, onder andere, curcuma longa (geelwortel) een gunstige werking kan hebben op PCOS, dan wil ik weten in welk wetenschappelijk vakblad een onderzoek is gepubliceerd waarin die werking wordt bewezen.
PCOS ofwel polycysteus-ovariumsyndroom is een aantal samenhangende afwijkingen, waarbij vaak (kleine) cysten in de eierstokken aanwezig zijn. De afwijkingen worden waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale afwijkingen. Overgewicht is vaak ook een factor bij het ontstaan of voortbestaan van deze afwijking. In de reguliere gezondheidszorg wordt meestal een anticonceptiepil, die een combinatie van een oestrogeen en een progestageen bevat, voorgeschreven in combinatie met leefstijlveranderingen die gericht zijn op gewichtsverlies.
Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek verricht dat geelwortel op wat voor manier dan ook in verband brengt met PCOS. Dat betekent dus dat niemand ooit onderzoek heeft gedaan of de symptomen van PCOS kunnen verminderen door (een extract van) geelwortel te slikken.
Dat weerhoudt Marjolein Dubbers er niet van om er lustig op los te fantaseren. Ze schrijft hier op haar blog: 'Er zijn ook bepaalde kruiden die een gunstige werking kunnen hebben op PCOS. Deze kruiden bevorderen de afbraak van (overtollige) hormonen in de lever. Denk hierbij aan broccolikiemextract, curcuma longa (geelwortel), mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens)'.
Volslagen onzin van Marjolein Dubbers, een van de vele dames uit het bedrijfsleven die na een burn-out besloot niet-reguliere behandelmethoden te omarmen, daarbij over het algemeen niet gehinderd door enige kennis van zaken maar wel geleid door ‘gevoel’.