Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en het Metabool Syndroom

Overgewicht is in de westerse wereld een groeiend probleem met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. Overgewicht kan uiteindelijk leiden tot een serie chronische aandoeningen, die men tegenwoordig met de naam Metabool Syndroom aanduidt.

Hoewel de precieze oorzaken van het Metabool Syndroom nog onduidelijk zijn, wordt gedacht dat overgewicht en een voortdurend te hoge suikerconsumptie de kans op insulineresistentie wordt vergroot. Mede daardoor kan een scala aan aandoeningen ontstaan.
Het Metabool Syndroom wordt gezien als een chronische stofwisselingsstoornis met als belangrijkste symtomen[1]: insulineresistentie, glucose-intolerantie, hyperinsulinemie, hoge bloeddruk, dyslipidemie (stoornissen in de vetstofwisseling) en stoornissen in de bloedstolling. Het Metabool Syndroom levert daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op en wordt tevens in verband gebracht met diabetes type 2.

Van curcumine, de werkzame stof van geelwortel (Kurkuma of Koenjit) is al langer bekend dat het een effect heeft bij het voorkomen van kanker, dat het ontstekingsremmend is, dat het cholesterolverlagend is, dat het een anti-oxidant is, dat het werkzaam is bij diabetes en dat het je hart beschermt tegen hartaanvallen.

Ondertussen worden de eerste onderzoeken[2] voorgesteld om te kijken of geelwortel (Kurkuma of Koenjit) een rol kan spelen bij het voorkomen of de behandeling van het Metabool Syndroom.

[1] Reaven: Characteristics of Metabolic Syndrome X in Endicronoly and Metabolism - 2000
[2] Sahebkar: Why it is necessary to translate curcumin into clinical practice for the prevention and treatment of metabolic syndrome? in BioFactors - 2012