Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Schistosomiasis

Schistosomiasis is een ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door een kleine familie van parasitaire wormen: Schistosoma mansoni, Schistosoma haematobium, Schistosoma japonicum, Schistosoma intercalatum en Schistosoma mekongi. Schistosomiasis is een ziekte van de tropen waaraan wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen lijden.

De parasieten, die schistosomiasis veroorzaken, leven in bepaalde zoetwaterslakjes. Die trematoden (platwormen) verlaten de vector (gastheer) en zwemmen in het water. De besmetting van de mens vindt al plaats wanneer de onbeschermde huid in contact komt met het water.
Wanneer de ziekte onbehandeld blijft kunnen de parasitaire wormen zich langzaam een weg door het lichaam vreten. In de acute besmettingsfase ontstaan na een maand of twee koorts, rillingen, hoest, spierpijn en een algeheel gevoel van malaise. In de daarop volgende chronische fase raken de longen, lever, milt, blaas en darm aangetast.

De diagnose is vaak lastig te stellen door de vage klachten. Er bestaat een doeltreffend geneesmiddel, praziquantel, maar het grootste probleem is dat de wormen tegen dat middel resistent raken.

Dus is het van het grootste belang dat er middelen gevonden worden die die vervelende lastpakken toch te lijf kan gaan. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek[1] dat curcumine, de werkzame stof van de geelwortel (kurkuma of koenjit) een bijzonder effect heeft op die wormen. Terwijl praziquantel de wormen aanpakt, pakt de curcumine de eitjes aan. Geen eitjes betekent uiteindelijk geen wormen. In tegenstelling tot praziquantel heeft het gebruik[2] van curcumine ook nog eens een beschermend effect op de lever.
Hoewel het nog een hele tijd kan duren voordat er een op geelwortel (kurkuma of koenjit) gebaseerd geneesmiddel tegen schistosomiasis op de markt zal komen, is het toch een hoopvol teken dat we met behulp van de natuur kunnen terugvechten.

El-Ansary et al: Antischistosomal and liver protective effects of Curcuma longa extract in Schistosoma mansoni infected mice in Indian Journal of Experimental Biology - 2007
Allam: Immunomodulatory effects of curcumin treatment on murine schistosomiasis mansoni in Immonobiology -2009.