Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en het gebit

Op internet circuleren wat anekdotische verhalen over de geelwortel (kurkuma of koenjit) en witte tanden. Het poetsen van je tanden met geelwortelpoeder zou zorgen voor een effect dat vergelijkbaar is met het bleken van je gebit. Men zegt dat het werkt, maar waarschuwt direct voor een gele gootsteen, die nauwelijks schoon te krijgen is. Het advies is daarom om je tanden maar onder de douche te poetsen.

In de wetenschappelijke literatuur wordt het gebruik van de geelwortel en witte tanden echter niet vermeld. Wél vermeld[1] zijn toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande en bekende voordelen van deze wortel. Spoelen met een thee van geelwortel kan helpen om tandvleesproblemen tegen te gaan als gevolg van het antibacteriële, ontstekingsremmende en pijnstillende effect.
Ook is het een perfect middeltje om plaque zichtbaar te maken. Gewoonlijk gebruikt de tandarts een kleurstof waardoor de tandplak rood kleurt, maar door gebruik te maken van het pigment van de geelwortel zal de aanwezige plaque geel kleuren[2].

[1] Nagpal et al: Role of curcumin in systemic and oral health: An overview in Journal of Natural Science, Biology and Medicine - 2013
[2] Chaturvedi: Uses of turmeric in dentistry: an update in Indian Journal of Dental Research - 2009