Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Angst

Van curcumine, de werkzame stof uit de geelwortel, werd al langer gedacht dat het een mogelijk effect had op gevoelens van depressiviteit. Zie hier. Recent is er onderzoek gepubliceerd over de mogelijke effecten van curcumine op (het ontstaan van) angststoornissen[1].

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat een bepaald eiwit (Arc/Arg3.1) betrokken is bij het vastleggen van herinneringen en angsten in de hersenen[2]. Een voorbeeld van een angststoornis is een Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Het onderzoek toonde aan dat een dieet, dat verrijkt was met 1.5% curcumine, voorkwam dat de expressie van de eiwitten Arc/Arg3.1 en Egr-1 het vastleggen van de angstgedachten tegengaat, terwijl ook de problemen met het lange termijngeheugen aanzienlijk verminderden. Ook zag men dat de consolidatie van de angsten onder invloed van het dieet op duurzame wijze verhinderd werd.

De onderzoekers menen dat een dieet, verrijkt met curcumine, wellicht gebruikt kan worden bij de behandeling van Post-Traumatische Stressstoornissen.

Een tweede onderzoek leek ook al eerder in die richting te wijzen[3]. Omdat van curcumine bekend is dat het de niveaus van de neurotransmitter serotonine in verschillende delen van de hersenen kan verhogen, dachten onderzoekers dat ook deze route misschien kon bijdragen bij de behandeling van PTSS. Inderdaad bleken proefpersonen nadien positiever in het leven te staan. Bovendien bleek de curcumine ook een effect te hebben op cortisolniveaus. Cortisol is een stresshormoon, dat betrokken is bij het ontstaan en beloop van een depressie en dat bij mensen met PTSS ontregeld is.

De nuttigste tip die je uit dit verhaal kunt destilleren is dat iedereen blij wordt als je een heerlijke oosterse maaltijd op tafel zet.

[1] Monsey et al: A Diet Enriched With Curcumin Impairs Newly Acquired and Reactivated Fear Memories in Neuropsychopharmacology – 2014
[2] Maddox et al: The Activity-Regulated Cytoskeletal-Associated Protein (Arc/Arg3.1) Is Required for Reconsolidation of a Pavlovian Fear Memory in Journal of Neuroscience – 2011
[3] Jithendra et al: Restoration of Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis Function in Rescue of Posttraumatic Stress Disorder in Curcumin-Treated Rats in Biomedicine International – 2011