Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) in je dieet


Diverse wetenschappelijke studies lijken aan te tonen dat het regelmatig consumeren van geelwortel (kurkuma of kunjit) een positief effect kan hebben op het ontstaan van kanker.

De opname van geelwortel in het menselijk lichaam is helaas erg laag. Wanneer we het in onze maaltijden verwerken, nemen we er dus maar een zeer beperkt deel van op. Dat komt omdat een groot deel al wordt afgebroken en daarom onwerkzaam gemaakt in de darm, maar ook omdat de opname door de darmcellen zeer beperkt is. Tenslotte blijkt ook de lever een groot deel van de opgenomen stoffen af te breken.
De vraag is dus: hoeveel geelwortel moet je dagelijks binnen zien te krijgen om toch voordeel te hebben van de werkzame stoffen in de geelwortel. Op mensen zijn echter nog geen betrouwbare onderzoeken verricht, maar uit dierproeven blijkt dat – omgerekend naar de mens – wij ongeveer 6 tot 10 gram geelwortel per dag zouden moeten consumeren. Dat is behoorlijk wat kurkuma en dat betekent dat je al snel wordt verleid om even naar de supermarkt te gaan om een potje met capsules te komen. Die oplossing is echter niet alleen een stuk duurder, maar uit onderzoek blijkt ook nog eens dat het minder werkzaam is dan de geelwortel in zijn 'natuurlijke toestand'.

Een experiment dat recent werd uitgevoerd door de University College (London) in opdracht van het Engelse televisieprogramma 'Trust me, I'm a doctor' werd geelwortel onderzocht. De vrijwilligers, die capsules met geelwortel slikten, vertoonden geen enkele verbetering of verhoging van de capaciteit van het lichaam om kanker te bestrijden. Zij, die iedere dag een theelepel geelwortel innamen – door het door de yoghurt te roeren of in warme melk op te lossen – zagen een kankerbestrijdend gen een stuk actiever worden.