Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en de Dood

Ik heb het op dit weblog vaak gezegd dat geelwortel (kurkuma of koenjit) heel gezond kan zijn als je het rijkelijk in je oosterse maaltijden verwerkt. Wetenschappelijk onderzoek lijkt echter wat tweeslachtige resultaten op te leveren. Sommige onderzoeken menen dat curcumine, de werkzame stof in geelwortel, beslist positieve effecten op je gezondheid kan hebben[1]. De meeste onderzoeken komen tot de conclusie dat curcumine niet of nauwelijks werkzaam is[2]. De tijd zal het leren.
Wat echter volstrekt duidelijk is, is dat een extract van geelwortel nooit via een infuus in je bloedstroom terecht zou moeten komen. Toch bestaan er verdwaalde geesten die denken dat het helpt tegen allerhande kwalen. Eén van die mensen is Kim Kelly, een naturopaat uit de Amerikaanse staat Californië. De man is zo goed opgeleid dat hij met trots de titel ND (Naturopathic Doctor) voert. Sceptische mensen, zoals ikzelf, weten echter dat die titel eigenlijk 'Not-a-Doctor' zou moeten betekenen.

Toen Jade Erick (30) teveel last kreeg van haar eczeem ging ze niet naar haar gewone huisarts om een zalfje te halen, maar vond Kim Kelly, die haar wijsmaakte dat intraveneus gegeven curcumine haar van haar klachten zou afhelpen.

Erick is nu inderdaad van al haar klachten afgeholpen. Ze kreeg namelijk een fataal aflopende hartaanval tijdens haar 'behandeling'.

Het onderzoek van de FDA toonde overigens ook aan dat er veel minder curcumine in de IV-vloeistof was opgelost dan op de verpakking stond. Oplichters die oplichters oplichten. Kwakzalverij is een wereld van waanzin.

[1] Nq et al: Clinical Use of Curcumin in Depression: A Meta-Analysis in Journal of the American Medical Directors Association – 2017
[2] Liu et al: Herbal medicines for treating HIV infection and AIDS in Cochrane Database - 2005