Een team van de University of California in Los Angeles (USA) meent aanwijzingen te hebben gevonden dat de Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) een rol speelt bij het vertragen van deze neurodegeneratieve ziekte.
[Foto: www.cumc.columbia.edu] |
Nadien zijn er letterlijk tientallen onderzoeken verricht om het effect van de curcuminoïden op het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer vast te stellen. Uit al die onderzoeken bleek dat de werkzame stoffen uit de Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) een positief effect hadden op het ontstaan van plaque of op de geheugenfuncties.
Toch zijn er wel wat kanttekeningen bij deze studies te maken want als je de hoeveelheid gaat omrekenen van ratten naar mensen zou je wel behoorlijk veel geelwortel (kurkuma of koenjit) in je maaktijden moeten verwerken - meer dan 100 gram per week - om de klinische dosis te bereiken.
Wat kunnen we wel uit deze studies opmaken? Om de juiste hoeveelheid curcumonoïden (curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine) binnen te krijgen zou je misschien de toevlucht kunnen nemen tot een capsule en je zou in ieder geval kunnen besluiten om meer geelwortel (kurkuma of koenjit) in heerlijke Aziatische maaltijden te verwerken. Het geeft dus niet alleen geur, smaak en kleur aan je voedsel, maar het geeft tevens een mogelijkheid om er langer bewust van te genieten.
[1] Chandra et al: Incidence of Alzheimer's disease in a rural community in India: the Indo-US study in Neurology - 2001
[2] Lim et al: The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse in Journal of Neuroscience -2001