Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) in de Huiskamer

De geelwortel (kurkuma of koenjit) staat waarschijnlijk al jarenlang gezellig naast alle andere specerijen en keukenkruiden in uw keukenkast. Deze oosterse smaakmaker is, zoals uit de columns op deze website blijkt, behoorlijk op weg om ook zijn plaats in uw medicijnkast te verwerven. Toch is er nog een plekje waar de geelwortel (kurkuma of koenjit) ook bijzonder tot zijn recht zou kunnen komen: uw huiskamer.

De wortels van de geelwortel (kurkuma of koenjit) stonden oorspronkelijk in landen als Indonesië, Maleisië en Thailand. Natuurlijk is hij bij ons het meest bekend geworden door zijn functie als smaakmaker en de positieve effecten van zijn wortel, maar als kamerplant verdient de geelwortel ook een geweldige reputatie. Geen wonder dat hij ook wel de Siamese of Thaise tulp genoemd wordt.
[Foto: www.rootsformoods.nl]
Nederlandse kwekers hebben hun handen ineen geslagen om de geelwortel meer bekendheid te geven als kamerplant. De geelwortel heeft stevige, lange bloemstelen en wordt gesierd met extravagante bloemen. Daarmee geeft zij uw interieur een exotische uitstraling. Met de Curcuma haalt u dus de tropen in huis.

Bij uw bloemist of tuincentrum kunt u een drietal soorten aantreffen: de Curcuma alismatifolia, de Curcuma domestica en de Curcuma longa. De Nederlandse kwekers leveren de geelwortel in de kleuren wit, roze en paars. Ook zijn er tegenwoordig zelfs Curcuma’s in een dubbelkleur en in afwijkende kleuren.

In mei 2012 lanceerden zes kwekers een uniek concept met de naam ‘Curcuma-roots for moods’. Zij deden dit in samenwerking met de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker, het International Curcumin Research (AMC) en Verstegen Spices & Sauces. Centraal in het concept staan de geelwortel (kurkuma of koenjit) en het idee dat een financiële bijdrage per verkochte plant ten goede zal komen aan het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van curcumine dat in de wortel van de plant voorkomt.

Als u dus een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker dan kunt u dat doen door een prachtige Thaise tulp te kopen. Je zult je zeker niet bekocht voelen want deze plant is een sieraad voor uw huiskamer.
[Foto: www.rootsformoods.nl]
Meer informatie over dit opmerkelijke initiatief is hier te vinden.