Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Depressie

Gewoonlijk worden in Nederland de termen overspannen, burn-out en depressie voor dezelfde klachten gebruikt. Je komt bij de huisarts en meldt dat je overspannen bent en de dokter vult op zijn computer de term depressief in. Hoe kan zoiets?

Allereerst zijn beide termen niet gelijkwaardig. De term 'depressie' kan vertaald worden als 'onderspanning', terwijl 'overspannen' hernoemd worden tot 'ultrapressie'. En dan is de oplossing al snel gevonden: hoewel iedereen gelooft dat een depressie een op zichzelf staand ziektebeeld is, is dit niet het geval. Een depressie is onderdeel van een psychologische stoornis met de naam manisch-depressieve stoornis. De problemen beginnen met de manische ('hyper') episode waarin je steeds harder en langer gaat werken, terwijl er steeds minder uit je handen komt. Tegelijkertijd slaap je slecht en drink je vermoedelijk teveel. Je lichaam zit boordevol stresshormonen, zoals corticosteroïden. Op een gegeven moment geef je het simpelweg op (het burn-out moment) en dan ontstaat de depressieve episode waarin je veel slaapt.
[Foto: Yale University]
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame stoffen van de geelwortel (Kurkuma of Koenjit) een gunstige werking hebben op de hersenen. Bij dierproeven is gebleken dat de curcuminoïden de hersenen beschermen tegen de schadelijke invloed van de corticosteroïden en adrenaline. De curcuminoïden bleken de hoeveelheid serotonine[1] in de hersenen te kunnen verhogen en die van het stresshormoon cortisol[2] in de hersenen te kunnen verminderen.

Ik geef direct toe dat de resulaten gebaseerd zijn op dierproeven, maar vaak zullen die in een later stadium ook worden bewezen bij mensen. Tot dat moment is aangebroken zou ik alvast mijn eetpatroon gaan aanpassen en heerlijke oosterse gerechten gaan eten waarin veel geelwortel (Kurkuma of Koenjit) is verwerkt. Zo'n kleurrijk en smakelijk bord voedsel is op zichzelf al een lust voor het oog en smaakpappillen. Alleen daardoor al heeft de geelwortel (Kurkuma of Koenjit) een antidepressieve werking.

[1] Li et al: Antidepressant-like effects of curcumin on serotonergic receptor-coupled AC-cAMP pathway in chronic unpredictable mild stress of rats in Progress in Neuro-Pharmacology - 2009
[2] Wei et al: Curcumin attenuates the effects of transport stress on serum cortisol concentration, hippocampal NO production, and BDNF expression in the pig in Domestic Animal Endocrinology - 2010